sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Minestrone

Perinteisen lämmin italialainen keitto pelastaa kylmän illan, tämä on mukaelma Jamien ohjeesta:

Keitä papuja pehmeäski, noin 200g.
Samalla tee soppapohja:
ruskista öljyssä pekonia, lisää sipulia (2 pientä punasipulia) kaksi porkkanaa ja kaksi sellerinvartta ja puolikas fenkoli, vähän valkosipulia ja basilikaa. Keitä pienellä lämmöllä kunnes kasvikset on pehmeitä, ei ruskeita, lisää 2x400g tomaattimurskaa ja kaksi pientä kesäkurpitsaa, keitä rauhallisesti vartti.

Nyt lisää soppaan noin 200g pinaattia ja edelliset pavut. Tämän päälle 5½ desiä kasvis/kanalientä sekä vähän pätkittyä kuivaa pastaa ja keita valmiiksi, eli kunnes soppa on paksuhkoa ja kasvikset ovat kypsiä.

Mausta suolalla, pippurilla ja parmesanilla.

maanantai 29. marraskuuta 2010

Viikarisedän peltopyynrinta punaviinikastikkeessa

Mitä löysinkään pakkasesta? Peltopyitä!

Kuumenna pannu sikakuumaksi ja lisää öljyä ja pyynrinnat nahka alaspäin ja paista 2 minuuttia ja käännä. Laita uuni lämpimäksi, alle 50 asteeseen, se on meiollä nyt sellainen lämpökaappi! Nosta pyyt pois kun toinenkin puoli on saanut 2 minuuttia kuumuutta ja laita uuniin. Lisää pannulle nokare voita ja murskattu valkosipulinkynsi ja viipaloituja herkkusieniä. Ruskista vähäsen ja heitä nekin uuniin pyiden kanssa. Pesemättä pannua lisää noin desi punaviiniä ja 1½ desiä härkäfondia tai lihalientä. Keitä kasaan, ja juuri ennen tarjoilua kaada pyynrinnat ja herkkusienet takaisin pannuun. Tarjoile riisin tai meidän tapauksessamme ohrahelmien kanssa. 


sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Krapularuokaa eli makkaraa.

Hurrr........

Bratwurstia olut-savoijinkaali-sipuli-dijonsinappikastikkeessa ja perunamuusia.

Paista varovasti bratwursetja, älä anna kuoren mennä rikki. Nosta erilleen ja ruskista sipulia ja silputtua kaalia pannulla, lisää tölkki olutta ja karkeaa sinappia ja balsamico-etikkaa. Lisää makkarat ja keitä kastiketta kasaan. Voit myös suurustaa kastiketta vähäsen.

Auttaa muuten. :D

torstai 25. marraskuuta 2010

Aubergine-sienirisotto


Oumään, olisipa ollut filelihaa pakkasessa..


Umm.
Ota yksi munakoiso ja leikkaa kuutioiksi, heitä kulhoon vadelmaviinietikan ja balsamicon, suolan, pippurin ja öljyn kanssa marinoitumaan puoleksi tunniksi. Heitä palaset pannulle ja ruskista. Lisää viipaloidut herkkusienet ja pyörittele pari minuuttia kunens lisäät risottoriisin, 150g kahdelle hengelle, valkosipulin, ja puolikkaan nipun ruohosipulia. Lorauta pannulle puolikas lasillinen valkoviiniä. Pidä käsillä myös noin litra kana/kasvislientä ja lisää sitä ajoittain mössön sekaan, keitellen rauhassa noin 20 minuuttia. Kun kana/kasvisliemi on loppu pitäisi riisin olal kypsää. Lisää joukkoon noin 2 desiä raastettua parmesaania ja sekoita. Syö fileepihvin kanssa, muuten toimiin niinq!

maanantai 22. marraskuuta 2010

Helmikana kermakasviksilla


Halmikana on rasvainen siipieläin joka on maukas syödä.
Tämä helmikana on valmistettu seuraavasti:
Viiltele rinta/koipipalojen nahka kuten ankan, pyri välttämään lihakseen asti leikkuuta.
Pasitinpannulle loraus öljyä, ja timjaminoksia sekä kana, paistetaan koskematta viitisen minuuttia nahkapuolelta ja käännetään, paistetaan kypsäksi.

Lisukkeena on savoijinkaalia, porkkanaa, juuriselleriä ja perunaa kermahauteessa ja pekonissa, eli:
Paista pekoni rapeaksi ja laita sivuun. Pehmusta pannulla kaali, porkkana, sipuli, peruna ja selleri, lisää pekoni ja purkki kermaa.

Nauti punaviinin kanssa, hyvä, ei paha!

sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Pelottavaa kalaa!

Olen valmistellut ruokaa monin tavoin, mutta tämä oli uusi!
Se on tuoretta tonnikalaa, joka on "paistettu" greippimehussa ja tarjoillaan paistettujen nuudelien päällä pienellä kastikkeella liukastettuna. Japanialaista alkuperää oleva ruoka oli aika uskomatonta tehdä, mutta maku oli kyllä mahtava! Kaikkien aineksien syvin olemus pysyi selvänä ja erillään!

Tonnikalaklöntti, 2 hengelle 250g laitetaan muovipussiin kahden greipin mehun kanssa ja annetaan kypsyä 40 minuuttia jääkaapissa.
Kaada mehu pois pussista kulhoon ja lisää ruokalusikka seesamiöljyä ja kalakastiketta ja chiliä ja sekoita. Tämä on pöytäkastike.
Silppua nippu korianteria ja minttua hienoksi ja pyöritä se tonnikalalle, eli päällystä se yrteillä, sulje kelmuun ja laita takaisin jääkaappiin.
Keitä riisi/lasinuudeleita vajaa minuutti ja valuta ja anna kuivua. Laita paistinpannulle öljyä ja ruskista koko nuudeliklöntti, jaa kahdelle lautaselle, leikkaa tonnikala ½-1 sentin siivuiksi ja kaada päälle kastiketta ja pilkottua kevätsipulia.

RAAKAA KALAA! Oumaigaads :D

lauantai 20. marraskuuta 2010

Vanhoja

Laitna nopeasti jotain vanhaa, koska kohta alan tekemään ruokaa, jolle tarvitsee varata vähän aikaa ja avointya mieltä.

Hmm.. Mitäs täältä löytyy?


Naudan entrecotê ja valkosipuliperunat avec salaatti vihreinen, jälkiruoaksi


Camembert ja aprikoosi-kuminahillo? MAH FAVORITE! :D

Valkosipuliperunat on vaikea ruoka. Leikkaa kuorittuja perunoita viipaleiksi, mausta suolalla, pippurilla ja öljyllä, valkosipulia ja kermaa kulhoon ja kuumaan (noi 150c) uuniin. Lihan paistamisessa noudatetaan varovaisuutta ettei paistu yli, koska sitten se on pahaa..

Sidenote, Viikari esittelee tulevina päivinä joululahjamalliston käsintehtyjä hilloja ja maagista glögisiirappia, mutta siitä lisää myöhemmin.
Nyt kauppaan hakemaan tuoretta tonnikalaa, greippejä ja korianteria!

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Staapastaapastaapa

Jooooooo joooo, muttakun se on niin helppoa, ja perunat on pahoja!

Tää on näitä jääkaapintyhjennysruokia, kun ei ole mitään muutakaan laittaa. Kananpojan minuuttipihvit kuumalle öljytylle pannulle ja piristellään kovaksi, suolaa, pippuria, oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia ja kermaa.

Bläm! Äitien tekemäkin (Saaaaaa-rioneeeeeen) on vaikeampaa valmistaa!

tiistai 9. marraskuuta 2010

Pummin!

Myöhäinen halloween-päivitys, mutta saahan noita kurpitsoja vielä.
Yksi nami mitä noista voi tehdä on että noi niinku siemenet tuolta sisältä ulos ja puhistetaan, paahdetaan uunissa 200c voissa, suolassa ja kuminassa! Niistä tulee ihania pikku sipsejä!

maanantai 8. marraskuuta 2010

Simpukkapasta


Siis..

Katso nyt sitä kuvaa.
Omg.

Ai miten se tehdään?

Nooo..

Keitä spaghettia al dente,
Samalla pannulla sautee valkosipulia ja sipulia voi-öljyseoksessa, lisää pieni pilkottu porkkana ja varsisellerin tikku ja pehmitä. Sitten sekaan 2,5 desiä valkoviiniä ja kasa sinisimpukoita, kiehauta noin 8 minuuttia tai kunnes kaikki sipukat avautuu. Jos 10 minuutissa kaikki ei ole auki, heitä ne roskiin, ne on kuolleet kuljetuksessa ja potentiaalisesti aiheuttaa... kauheita...
Heitä koko pannun sisältö kaikkine mehuineen pastakattilaan ja soljottele ympäriinsä, lisää nippu lehtipersiljaa  ja syä.
Jos haluat on ihan suositeltavaa kuoria suurin osa simpukoista enne tarjoilua, ne on vähän cumbersome syödessä alkaa riisua, mutta hei.. Kato nyt tota kuvaa!

(Joo on uusi (tai no, mulle uusi) kamera! :D

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Lauantairuokaa krapulaiselle.

Joo nyt on kyllä ruma, mutta perienglantilainen Shepherd's Pie on aivan uskomattoman ihanaa! Ja todella vaikeaa valmistaa!

Otetaan 400g lampaan jauhelihaa, pari sellerinvartta ja porrkanaa ja kilo perunoita, sipulia, lihalientä ja worchestershire-kastiketta.

Lämmitä uuni 200c

Sautee sipuli, porkkanaviipaleet ja selleri voissa, lisää jauheliha ja lihafondi ja keittele kasaan. Lisää worchestershire ja suurusta maizenalla pikkasen jäykemmäksi
Toisessa kattilassa tee chunkyä perunamuusia, mitä tekstuurimpi sen parempi!

Kun lihaosa on valmis, laita se uunivuoan pohjalle, ja muotoile päälle perunamuusi keoksi ja heitä koko setti uuniin. Ruoka on valmista kun perunamuusin huiput ruskistuvat.

Sherpdrpdrpdsss Phey!

torstai 4. marraskuuta 2010

Fondue

 /ˈfɒnduː/

Maukas, ja perinteinen (perinteisin) juustofondue syntyy emmentalista, gruyerista, valkoviinistä, kirsch-likööristä ja valkosipulista.

Aseta valkosipulin kynsi, 2,5 desiä kuivaa valkoviiniä ja ruokalusikka Kirchiä ja kiehuta. Lisää juustot, 225g Emmentalia ja 120 Gruyeri, ruokalusikka maissitärkkelystä ja sekoita huolellisestä lämmittäessä. Kun juustot on sulanut eikä seoksessä ole klönttejä, nosta fonduepata omalle tulelle ja kasta siihen laatuisampaa patonkia ja muita herkkuja, meillä oli patonkia ja savulohta, juomana tietysti valkoviiniä! Aivan iiiihanaa :)

keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Pikapäivitys

Vanhoja kertaan, mutta nyt tällainen eksotiikka jota näettä kaupassa ja sitten wtFlolkkkkkk =^_^=

Ostettuna artisokka on erinäköinen, se on iso vihreä käpy, ja lehtien päässä on terävä piikki. Ota 1x saksi ja leikkaa joka suomun kärki irti, ja puukota kävyn ylöäosa noin 1/4 korkeudelta keskeltä kahtia, pitäisi päätyä about tällaiseen! Valmistukseen on monia reseptejä mutta yksi helppo ja maukas on höyryttää artisokkaa maustevedessä. Laita kattilaan pari tuumaa vettä, suolaa, valkosipulinkynsi, laakerinlehti ja sitruunalohko, artisokka höyrytyskoriin ja kansi kiinni, 10-20 minuuttia, kunnes suomut irtoavat helposti. Sitten vain sulaa voita tai majoneesia, revitään suomuja irti alkaen alhaalta varresta ylös edeten. Lopuksi kun syömäkelpoiste suomut loppuvat tehdään vetisiliikkeitä ja etsitään artisokan sydän, suurin herkku.

Nyt on nukkuaika, Lastun Viini- ja Juustoilta oli sellainen succeé että nyt on mentävä!

<3 Viikari

maanantai 1. marraskuuta 2010

Pälliruokaa!!

Omistan tämän ruoan Pällille koska tämä on helppoa tehdä ja maistuu maukkaalta!
Tämä on myös kasvisruokaa, eli hyi!!

1 Aubergine
2 lohkoa valkosipulia, 
1 sipuli, 
öljyä, 
parikaks tomaattia ja
400g tomaattimurskaa,
riittävästi bucatini-pastaa, 
nippu korianteria ja 
1x kappaletta limelohko, 
sixpäkki Corona-olutta!


Ekaxi viipaloi koisoliini sellasiksi sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paista munakoiso erillisellä pannulla öljyssä ja pisarassa valkosipulia, parilla on suositeltava vaihtoehto että saa väriä ja tekstuuria kivasti!

Toisella pannulla paista valkosipulia ja sipulia, lisää tomaattimurskaa, suolaa, pippuria, chiliä ja sokeria ja keitä hetki kasaan.
Lisää ronskisti lohkottu tomaatti, munakoisoviipaleet, mieluiten ehjinä ja rapeina, ja päälle nippu korianteria ei-hienoksi silputtuna.
Purista joukkoon puolikas-neljäsosa lime ja asettele tarjolle bucatini-pastan päälle lautaselle.
Raasta päälle ripaus parmesania ja laita lautanen uuniin noin johonkinsataan asteeseen siksi aikaa että päällys, ei nyt rapistuu mutta, juusto sulaa hiukkasen ja aubergine ehkä saa vähän crispyä reunoille.

Tarjoillaan tuoreen leivän ja Corona-oluen kanssa. Muista lisätä olueen lohko limeä for max power happy fun time!!

perjantai 29. lokakuuta 2010

Tsikiin eiku Canard

Ah! Mitä tekee Viikari kun jääkaapissa ei ole ruokaa ja massu(t) vinkuu nälkää?

No, Hunajapaahdettua ankkaa, uunikasviksia ja appelsiinikastikehommaa!


Resepti muuten ruokablogi.fi:stä

Tuota, ankka tehdään aina näin, eli kuiva ankka viillellään nahka-rasvapuolelle salmiakkikuvioon ja laitetaan kuumalle (parilla)pannulle nahka alaspäin noin 5-7 minuutiksi, nopea käännös, alle minuutti siis lihapuolella ja sitten uuniin paistumaan sisältäkin. Ankan on tarkoitus jäädä vähintään punaiseksi sisältä. sitten ulos vetäytymään, mehut menee kivasti sisään ja sitten leikellään. 

Tässä reseptissa pannulla ruskistamisen jälkeen nahkapinnalle valellaan hiukkasen hunajaa enne uuniin laittoa, tulee namia. 

Muaksi oli peruna-porkkana-paistoa, jonka nyt osaatte tehdä jo! Eli potut ja porkkanat ja sipuli ja valkosipuli ja suola ja pippuri ja timjami ja öljy uuniin 200 asteeseen pitkäksi aikaa. Mun nyrkkisääntö on, että kun porkkana kutistuu "rapeaksi" (Ei siis rapeiksi mutta ei enää täysin märiksi!) on perunat parhaassa vaiheessa!

Kastike on myön Ruokablogista, vaikka resepti on kyllä perinteisin ankka-kastike jota olen syönyt monesti eri muodoissa!
Eli, 
2½ dl appelsiinimehua, 
1 dl balsamicoa 
2 rkl sokeria ja
tilkkanen soijaa ja 
appelsiininkuorta
jotka laitetaan kattilaan ja keitetään vahvasti kasaan. 

Nyt on pakko myöntää että oli vetin hyvää. :D

Dingdong, kanssa sopii tanniininen punaviini, ankka kun kauhean rasvaista on!

Viikari out!


maanantai 25. lokakuuta 2010

Sinpukkasopa!

Tämä on tuotanoin.. Talvipäivän soppaa joka kivasti lämmittelee! :D
Eräs A tykkää kovasti sinisimpukoista, joten niitä on syytä tarjoilla aika ajoin, ja tässähän niitä tulee!

1x kappaletta sipuli
2 valkosipulinkynttä
2rkl tomaattipyretä
öljyä
chiliä
500g tomamurskaa
5 desiä vettä
2 desiä olutta (lager, itseasiassa jokin makea stout voisi toimia aika komeasti, pitää kokeilla!!)
yrttejä, (minttua ja timjamia?)
½ tl kanelia
200g simpukoita
Kattilassa poristellaatomaattipyretä ja chiliä, lisätään sipulia ja valkosipulia. Anna maustua hetki, lisää tomaattimurska , vesi ja olut, suola, sokeri, yrtit ja kaneli.

Keitä kymmenisen minuuttia ja lisää simpukat lyhyeksi aikaa, etteivät ne sitkisty!


Lämmittää Rovaniemen lumista arkea kivasti!


Tip tip tipoittelen nyt vanhoja ruokia kun tuota.. laiskottelin enkä ole kirjoitellut. Anteeksi vain kaikille sadoille rakkaille lukijoille!

maanantai 13. syyskuuta 2010

Viikari ratsastaa jälleen... Jälleen!

Jees jees, kotiutunut Rovaniemelään ja koti-elämään, olenhan mä nyt syönyt vaikka mitä, mutta kameraa en ole saanut kaivettua... :D Umm..
Tätä soppaa oon kai tehnyt ennenkin, Olut-simpukka-tomaattisoppa minttu-timjami-kanelimausteella ja höysteenä echt rapeita ruisleipäcroutons!

You will need:

5dl vesi,
2 desi olutta,
sipuli,
valkosipulia pisara,
chiliä,
simpukoita n~200g,
purnukka, 500g tomaattimurskaa!
pari rkl tomaattipyree
 No, mausteiksi "yrttejä", minttu oli kova ja timjami nyt sopii vaikka mihin... Kaneli on hauska ja sopii tomaatin kanssa, voittaa myös simpukan äyriäismakua aika hyvin.

Öljy+ pyree+ chili kattilaan, pari minuuttia kuumennusta ja lisää sipulit, pari minuuttia sauteé ja lisää nesteet, mausta, ~10 minuuttia rauhallista kiehutusta ja lisää simpukat! Lämmitä ja syä!

OMMOMMOM!

maanantai 2. elokuuta 2010

Soufflétiem11!

Tadaa!

Tai no..

Tässä iltasella tuli hieman tylsää, ja mietin, etten ole tainnut koskaan kokeilla soufflén tekemistän, jota pidetään kovin vaikeana ja taitoa ja malttia vaativana ruokana..

Ei se nyt niin vaikeaa ollut.
Täytin kuppeja liikaa, jolloin nami valui ulos, tipahteli uunin pohjalle ja savusti kakuloiden pintaa hieman, mutta maku pysyi kyllä aika hyvänä.

Tässä siis suklaa-mustaviinimarja soufflé ja vaniljakermavaahto!

Pacmanin killscreeniin pääseminen on paljon vaikeampaa!

Illallinen vähän yli kymmenelle, eli miten ruokaa tehdään monelle

Anteeksi viive, tiedättehän te kesän..
Lammasrullaa, punaista kastikehommaa. uutta perunaa ja marinoitya kesäkurpitsaa...
Lampaassa on pinaattia ja ööh, yrttejä.. niin ja savustettua paprikaa! :).. Kurpitsa on marinoitu vadelmaviinietikassa ja persilja-pippuri-suola liemessä.. Ei mitään ihmeellistä, mutta makuisaa, lihasta varsinkin tuli aika ihanaa.


Ja jälkiruoaksi vaniljainen semifreddo marenkikakussa ja mansikoita! Ei paha!

Also, vinkkinä viiniehdotus Beringerin Stone Cellars valikoiman Zinfandel rosé, todellista new agea! Mahtava mansikkainen maku tukee paitsi juomista myös kermaisia jälkiruokia uskomattoman hienolla tavalla.

lauantai 5. kesäkuuta 2010

Illallinen ála Viikari

Viikari muuttaa etelään työleirille, ja omakotikokkaus menee tauolle syksyyn asti. Mamman kanssa keittiössä heilun tietysti, mutta oman kodin ruokaa Rollossa ei saa hetkeen. Tämä tosin tietää myös arvokkaampia aineksia ja muutenkin mukavampaa keittiötä, joten pysykää kanavalla!


Viikarin vika ruoka pohjoisessa oli illallinen A:n syntymäpäivän kunniaksi as follows!



Entreé englantilainen sipulikeitto, makuna salvia ja viittä sipulia hitaasti kiehutettuna makeaksi herkkumauksi! Mukana paahdettua hiivaleipää worchestershire-kastikkeella ja cheddarilla. Ohje on Jamieltä.




Plat principal hirven vasan sisäfileepihvi, punainen salsa korianteri-minttuinen, perunat uunista valkosipulilla ja paahdetuilla pinjansiemenillä, sekä vihreä salaatti! <3<3


Ja jälkkäriksi suklainen naminamikakku maraschino-kirsikoilla ja hasselpähkinöillä, Grand Marnier-suklaakastike ja vaniljajäkskii!


Noniin! Koti odottaa, ja uudet ohjeet ja haasteet sen myötä! 

maanantai 31. toukokuuta 2010

KesäViikarin Kesämakkaraa!

Suomen kesä on olutta, makkaraa ja "aurinkoa" (= vesisadetta).
Makkara mielletään brutaaliksi man-man ruoaksi, mutta sitä voi syödä myös hyvin ja maukkaasti! Tässä tosi vaikea saksalaismallinen vaihtoehto:

/Get:
Bratwurstia
Sipulia
Olutta.

/Do:
Paista bratwurstit pannussa huolella ja nosta kuivumaan lautaselle. Sauté sipulia renkaiksi leikattuna kunnes se pehmenee mehukkaaksi, laita makkarat takaisin pannuun ja lisää olutta. Lager tai muu vaalea olut toimii parhaiten. Keitä olut siirapiksi ja syö, sopii vaikka hodarin sisään tai perunamuusin kanssa! Se Maillen Dijon-sinappi jossa on kokonaisia sinapinsiemeniä sopii tämän kanssa aivan ihanasti!

Nomfood!11

Tsikiin!


Nomchicken ja hyviä juureksia mahtavalla kastikkeella!
Kokonaisen kanan sisään laitoin rosmariinia ja timjamia, valkosipulia sekä sitruunan, ja sen alle uuniin perunaa, porkkanaa ja selleriä, sipulia sekä pari valkosipulinkynttä. Olisi pitänyt laittaa myös palsternakkaa ja vaikka omenaa, mutta ei ollut! :D

Kastike oli tämän reseptin hieno vahinko. Paistinliemi (Kananrasva :D ) joka valuu kanasta juureksien sekaan otetaan erilleen, lisätään balsamicop-etikkaa ja suolaa/pippuria, hiukkanen tomaattipureta ja suurustetaan. Aivan mahtavaa!

Ööh, se olis siinä! Kiitos A hienosta kastikkeesta!

lauantai 22. toukokuuta 2010

Perunagnocchit



Uh. Se oli hyvää :D

Gnocchi on italialainen myky, tälläkertaa perunasta. Ohje on Glorian Ruoka & Viinistä. 

Yksinkertaisesti asetettuna nämä gnocchit ovat pastataikinaa, jossa osan jauhoista ja munasta korvaa peruna seka parmesan. Taikinan konsistenssi on hieman pehmeä verrattuna tuorepastan tekoon, ja muotoilu kovin kummallinen. Itse taisin litistää hieman liikaa, mutta makuhan ei siitä kärsi! Niitä oli myös mukava keittää, knöölit lasketaan kiehuvaan veteen, ja valmiina ne nousevat pinnalle! 

Kastikkeena on hyvin perus tomaattikastike, jonka additiona on bratwurst-makkaraa, syynä se, että Rovaniemi ei minulle Italialaista raakamakkaraa tarjonnut mistään... :(

maanantai 17. toukokuuta 2010

Anteeksi hiatus

Aluksi, perinteinen currykana, taitaa olla jo kirjoitettukin. :)


Käsintehtyä pastaa, mulla on vihdoin resepti ja toimintatavat finaaliasteella. Parasta omasta pastasta tulee, jos muistaa kaksi asiaa, kunnon taikinan lisäksi. 
Rullatessa taikinaa koneen läpi pitää sitä käännellä itsensä päälle, siis esimerkiksi puolittaa, monesti, ja monissa asteissa. Mä rullasin minimipaksuuteen asti, ja sitten taittelin noin nelinkerroin, ja aloitin alusta, kuvittele tekeväsi lehtitaikinaa. Toinen iso innovaatio oli kuivata leikattu pasta. Ylemmässä kuvassa näette hienon kuivauslinjan, jolla annoin pastan kuivua noin tunnin. Näin keitetystä pastastakin tuli sopivan kovaa, eikä se kärsinyt omatekoisen pastan pehmeydestä, joka on mulla ollut ongelmana.

Näin maukkaan pastan kanssa oli mukava tarjota hyvää hirvenjauheliha-bolognesea, jonka pääaineina olivat jauheliha, tomaatti, punaviini, porkkana ja pekoni.

Nomnom!


Ja voittajien aamupala Mk 2.0, The Fry-up
Pekonia, munakokkelia, papuja ja paahtoleipää. Täydellisyyttä.
Munakokkeli tässä on "vihreä" variaatio, joka syntyy lisäämällä pestoa. Mukava lisä ja sopii mainiosti tähän kokonaisuuteen! Vielä kun olisi vähän makkaraa ja sieniä, ehkä tomaattia, saattaisi olla hyvä lisä.


lauantai 24. huhtikuuta 2010

Una serata Italiana

Nonnin. Viikari vauhdissa, 4 Italialaista ruokalajia, joitakin viinejä ja muita herkkuja.
Nopea kuvakollaasityylinen selitys:!

Antipasto: Itsemarinoituja oliiveja ja tuorepuristettua mimosaa.


Prima:


Tuoretta foccaciaa ja vihreää minestronekeittoa, makuaineina parsa, vihreä papu, pinaatti ja kikherne.

Contorni:


Sahramirisottoa jättikatkaravuilla. 

Secondo:


Viljasian sisäfilerulla prosciutto-yrtti-pinjansiementäytteellä, sivussa karamelisoituja juureksia.

Dolce:


Mikan mudcake!

Jep. Sellasta. :D

Aamupala

Tiedättehän te torstaiaamut.

Tänks AP. Näitä lisää. :D

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Shrimp Bisque, tai Viikari, soppahirviö!

Perinteisellä linjalla, vaihteeksi ranskalaisperäinen paksu äyriäissoppa. Koskakohan söisin jotain kiinteää?
Bisque tosin on parhaimmillaan aika tosi paksu, lähes kastike. JA hirveän vaikea!

1 lb katkarapuja, pakasteetkin käy, jos on pakko.
Noin 2 salottisipulia
jauhoja
purkki tomaattia
kanalientä
paksua kermaa
sekä voita

Sautee salottia voissa kunnes pehmeää ja lisää ravut,pyörittele kunnes vaaleanpunaisia, (about 5 minuuttia). Poista noin 1/4 ravuista erilleen, ja lisää pannulle jauhoja. Noin 3/4 kuppia, elii.... 1.777 desiä, riippuen kuinka vahvaa keittoa haluat. Lisää tomaatti, ja kanaliemi, määriä en osaa sanoa, silmämääräisesti purkki tomaattia ja, purkki kanalientä ehkä? Sekoita ja lisää kerma.

Sauvasekoita irralliset ravut rouhkeaksi pyreeksi, ei mitään mössöä, mutta vähän rikki, ja lisää soppaan. Lämmitä pienellä lämmöllä kuumaksi, lisää 1.5 desiä sherryä ja tarjoile.

Helppoa JA hyvää!

torstai 15. huhtikuuta 2010

Flunder in Petersilien-Butter und grünem Spargel mit Speck

Auringonpaiste muistutttaa viimekeväisestä herkutteluretkestä Hampuriin ystäväperheeni kanssa, (kiitos Tuomo ja Marjo) ja tuoreesta saksalaisesta parsasta. Ensimmäisenä iltana saavuttuamme Europäischer Hofiin lähdimme suoraa etsimään herkuttelua, sitä vartenhan tänne alunperin tultiinkin!
Olen syönyt parsaa vuosien varrella paljon, mutta ensimmäistä kertaa tuolla retkellä törmäsin parsaan pekoninmurujen kanssa, ja täytyy sanoa, yhdistelmä on vietävän hyvä! Nostalgiassa tein lähes identtisen annoksen kyseisen retken ensimmäiseen. 

Kampelaa persiljassa ja vihreää parsaa pekonilla. Mukana lapin puikulaperunaa vahvassa suolassa.


Ei tässä voi vikaan mennä. Paistoin tapani mukaan kalan yli, ja jokin kastike olisi ollut kiva, ehkä valkoviininen kevyt, kalan paistomehuista, mutta tekemällä oppii. Myös valkoviini juomaksi olisi ollut kiva lisä, mutta mun valkkarikammo on poistanut sellaiset jääkaapista, pitänee parantaa tapoja!
Parsa ja peruna toimivat yhdessä hienosti, varsinkin vihreä parsa. Mauissa on jotain samaa, ne sekoittuvat isoksi ja herkulliseksi. Parmesan luo kivaa särmää jota pekoni makeuttaa, hyvin tasapainoinen kokonaisuus!

Protip: Valkoinen kala = uuni ~200 astetta, nokare voita ja persiljasilppua <5 minuuttia. Se ei mene vikaan ja on maukasta. Riittävän hellä, jotta kalan maku tulee läpi, muttei ylitsenouseva, että muu ruoka peittyy.

Musiikiksi Richard Straussin Don Juan, upea teos!

Om nom nom. Nyt loppuillan ohjelman kimppuun.. Olisiko Tivoli-aika?

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Kiis



Nyt on kuva, tehtiin tyttöjen kanssa tällainen Alsacienne-variaatio, ihanaa tuoretta vihreää parsaa ja perus lorraine-täytteet! Niiiiin maukasta! En pidä sipulista siellä, mutta muuten piirakka lähenteli täydellisyyttä.

Nyt teetä ja Jaffakeksejä, män, ihana päivä. Tenttikin meni hyvin. Jes!

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Savupaprikakeitto

Mulla onkin nykyään aika paljon "MAAILMAN PARHAITA KEITTO"-ja, koska tämä, Impressionistin ohella, on aivan täydellinen ja TODELLA vaikea!

Ensin "savutetaan" paprikat, kahden hengen annokseen noin 2 paprikaa, eli kaasuliedellä poltetaan liekissä, kunnes kuori mustuu, ja heitetään muovipussiin viileään, jotta kosteus irroittaa kuoret. If [Kaasuliesi] = 0 THEN uuni kuumaakin kuumemmaksi ja paprikat lähelle vastuksia kärvistymään. Samanaikaisesti kuullota salottisipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä ja lisää tölkki paseerattua tomaattia, about 2 desilitraa kasvisfondia ja ripaus sokeria, ja chiliä, koska se on hyvää. Keittele kasaan 15-20 minuuttia, lisää paprikat ja desi kermaa, soseuta taikasauvalla ja koristele rucolalla ja paahdetuilla pinjansiemenillä. Juu, se on basilikaa, ei ollut rucolaa kaapissa.

Todella hankala, eikö?

Savupaprika on ihanaa, tällainen siis. Se maistuu, mun suuhuni ainakin, aivan mansikoilta, en tiedä miksi. Juuri suunnittelen muita käyttökohteita, tämänpäiväinen ylijäämä varmaankin joutuu huomenna pastakastikkeen virkaan!

Á bientôt!

Hennin hedonismitiistai


Terrine de Liévre au herbes du provence ja mamman suolakurkkuja. Kuplajuoma. Joskus on katsos pakko hienostella. :)

Quiche..

Ei sillä, etteikö quiche olisi a) helppo ja b) maukas, mutta. Jos niitä valmistaa 9 kappaletta illassa, käy kyllä tävä tylsäksi. Mutta ei siinä, oli kokemus kokata isommalle joukolle, ja palaute oli positiivista!

Pohja on voitaikina, tein tietysti itse, tai, Jenni auttoi kyllä, ei sovi unohtaa. 

85g voita
4½ dl jauhoja
ripaus suolaa, sanotaan, 1/4 teelusikka
ja vettä, riittävästi jotta taikina tulee juuri oikeanlaiseksi :D

Nypi jauhot ja voi rakeiseksi, ja lisää vettä jotta taikinasta tulee yhtenäinen taikinapallo, kelmuta ja laita jääkaappiin lepäilemään. Kaulitse isoksi levyksi ja laita vuokaan, esipaista jos resepti sitä vaatii, ei pakollista, mutta joitakin täytteitä ei pitäisi lämmittää liikaa. Tee tupla-annos, jos aiot tehdä kannellisen piiraan.
Note taikinan esipaistamisesta, "blind bakingistä." Se kun olet saanut pohjan vuokaan, peitä se foliolla, ja täytä folio piirakkapainoilla, tai vaikka kuivilla pavuilla, jotta saat painoa. Ei haluta että se käpristyy tai pullistelee!

Täyte on lähes mitä tahansa, + kermaa/maitoa ja kananmunaa (ja juustoa), joista muodostuu body sisustan aineille. 

Kuten kaikissa "perinneruoissa", myös quichessä on joitakin reseptejä joita kukaan ei halua julkaista, koska puristit ja paikalliset valittavat autenttisuudesta, tai sen puutteesta.. Tässä kuitenkin Quiche Lorraine, the way I like it:

Eli pohja täytetään:
Kunnon pekonilla, murusta tai viipaloi tai jotain, suussa se viimeistään hajoaa!
Lisää pari desiä emmental-tyylistä juustoa, munia ja kermaa.
Paista pekoni ja lisää juuston kanssa pohjaan, vatkaa kerma ja muna, mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. lorauta päälle ja laita uuniin, noin 200 astetta kunnes täyte on kauniin ruskeahkoa. 

Niin simppeliä, niin maukasta! Mukavana variaationa Quiche Alsacienne, johon lisätään edellämainittujen lisäksi sipulia.

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Impressionistin iltakeitto


Tässä on taas ruokia, joka saa mut ihmettelemään, miksi joku ostaa einestä, kun tällä työn ja taidon määrällä voi saada aikaan jotain näin näyttävää ja herkullista!

Todella vaikea porkkanakeitto pohjalle:

1 kg porkkanoita
8 dl vettä
1 tl suolaa
30 g voita
2 dl kermaa
4 keltuaista


Keitetään porkkana, säästä liemi, ja survo sopaksi, ja jatka keitinvedellä "soppamaiseksi" Lisää voi ja kerma. Tässä vaiheessa tee avokadotahna. ->

2 avokadoa
6 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa

Soseuta ainekset taikasauvalla mössöksi. Sitten näytteillepano.
 Vatkaa munankeltuaiset tarjoiluastiassa vaahdoksi ja lisää keitto hiljalleen kokoajan sekoittaen. Taikaiskusta se kuohkeutuu aivan upean pehmeäksi ja herkuksi.

Lautaselle asetetaan alle soppaa, päälle nokare avokadoa ja viimeistellään parilla katkaravulla. Paitsi herkullista, myös näyttävää!

Tarjoile vaikkapa kuohuviinin ja television kanssa!

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Påks!

Olipas Pääsiäinen, yllättäen mamman kanssa tehtiin paria lammasta! Ja paria keittoa. 
Hmm..
Valokuvien puute laskee motivaatiota kirjoittaa erityisesti, sanon vain että oli hyvää. Tein myös tässä viimeviikolla satsin sitä.. Sitä paprikasoppaa.. Joo :D

Illalla vuorossa Impressionistin Iltakeitto, jos saan reseptin. Laitellaan kuvia siitä sitten myöhemmin.

<3 Henni

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Kevään ensimmäiset parsat

NOM!!
Parsakausi on virallisesti avattu.

Vihreä parsa on herkkua ja simppeliä, sopii mainiosti pekonin, parmesanin ja hollandaise-kastikkeen kera!
Tässä tarjoilen kuhafilettä, jolle olen vilauttanut voista paistinpannua. Lihan pitää pysyä lähes raakana, jotta se säilyttää kosteutta. Kera perunoita, parsaa sekä hollandaisea.

Hyvä että sain malttini kiinni vielä kun ruokaa oli edes tämän verran!


Hollandaisekastike..
Se on pirun vaikea tehdä. Yleensä turvaudun pussiin, mutta sen käsin vispaaminen on myös hauska testi, koe omille kyvyille so to speak. Se perustana on kananmunan keltuaisen ja voin emulsio, joka maustetaan sitruunalla, suolalla ja valko- tai cayannepippurilla. Vaikeaksi reseptin tekee emulsion, eli rasvahiukkasten sitomisen keltuaiseen...
Koska keltuainen menettää kykynsä sitoa rasvaa jos se keittyy.. Joten hidas vesihaude ja huolellinen vispaaminen ovat avainasemassa. Harjoittelu tekee mestarin, tässä on Danilo Alfaron reseptin ainemäärät:


1 kuppi kirkastettua voita
4 keltuaista
2 rkl sitruunamehua
1 rkl kylmää vettä
+ mausteet

Keltuaiset ja vesi vispataan vaahdohkoksi, ja lämmitetään vesihauteessa. Lämmöllä pitäen vispataan keltuaisia jonkin aikaa, ja lisätään hitaasti sula voi. Hyvin hitaasti, hyvin jatkuvasti sekoittaen! Lopuksi maustetaan maun mukaan sitruunalla, suolalla ja valkopippurilla.

Bon appétit!

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Jambalaya

Jambalaya on wanha kreolinami, hyvin lähellä espanjalaista paellaa.

Tein "2" hengen annoksen Jamie Oliverin reseptin mukaisesti yksinkertaisesti.

Kanaa, ruskistetaan pannulla, maustetaan cayannepippurilla, suolalla ja mustapippurilla. Näiden seuraksi chorizoa, ja veggejä, paprikaa, selleriä, sipulia. Liemeksi kanastockia purkkitomaattia. Also, chiliä, timjamia ja valkosipulia.

Keitellään hiljakseen ja lisätään riisiä, joka keitetään ruokaan sisään. Lopuksi katkarapuja ja persiljaa, ja ruoka massuun.

Juomaksi Chateau de Hirmû-Cola

Isoa ja maukasta

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Handmade pasta

Miksi ihmeessä ostaa kaupasta tuorepastaa?

Pastan tekeminen on paitsi mukavaa, myös mukavaa! Ja todella hauskaa ja rentouttavaa!

Taikina on helpoista helpoin,
4 hengen annokseen 600g jauhoja ja 6 isoa munaa.
Se on siinä, oikeasti! :D
Taikinan vaivaaminen on aika työlästä, koska sen on tarkoitus olla hyvin kuiva ja kova, mutta hieman lihasvoimaa peliin, ja silkkisensileä taikina on kohta valmis. Vähintään puolisen tuntia lepoaikaa ilmatiiviissä kelmussa, ja sitten on haukista hauskimman aika!

Pastataikinan vaivaaminen on jostain syystä mun mielestäni aivan todella todella hauskaa :D
Jos taikina onnistuu, siitä tulee uskomattoman kestävää. Sen kaulitseminen on niin ihkua, kun se kestää vaikka mitä. Öö, Ei tätä nyt voi oikein selittää, hankkikaa pastakone ja antakaa palaa, tajuatte sitten kun käsissä on kolmatta metriä millinohutta taikinaa, joka kestää mitä vain!
Kuvia ei ole, mutta. Uskokaa pois :)

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Viikari och Mamma i samma kök!

Illaksi tulee vieraita, ja voimaduuo on vauhdissa!! Isi myös auttaa häärimällä, maininnan arvoinen!

Alkupalaksi Chévreleipiä ja juuressosekeittoa, pääruoaksi jänispataa, ja jälkiruoaksi Karamelisoituja nasheja ja babaleivoksia.

Keitto on purjoa, palsternakkaa ja, ööh, juuresta, eli perunaa. Ja kermaa. Ja kirveliä vähän mauksi.

Jänispata on isin ampumaa jänöstä, jonka mamman kanssa pilkoimme. Ruskistetaan voissa änd pataan meed juurekset, palsternakkaa, lanttua, öö, sipulia, porkkanaa. Valkoviiniä mukaan, ja pari tuntia uunia. Nostetaan lihat ja silataan bunjonki. Freesaa salottisipulia ja valkosipulia, lisää herkkusieniä ja anna muhista. Lisää créme fraiche ja buljonki, keitä vähän kasaan. Blandaa persiljaa ja maista, ja huiskaa soosi lihoille. Tarjoillaan pottuin kanssa.

Tässä on vänistä ja kermaa. Se on hyvää.


Nashiohje on aamuteeveestä.
Mutta niita saa flambeerata niin ne on varmasti namiherkkua, koska flambeeraus > kaikki.
Uppaan fotous kunhan saadaan ruokia pöytään.

Baba on pulla. Se ei noussut ihan niinkuin piti, mutta nashien flambeerausliemessä uitettuna suht maukas mötikkä! Valkoinen on jogurttivaahtoa, kiva terä ylimakeaan ruokaan.

maanantai 22. helmikuuta 2010

Voittajien välipala

On maukas munakas!



Tässä herkkubeibessä makua antamassa aurinkokuivattua tomaattia, chorizoa, keittokinkkua, parmesania, voita ja persiljaa, ja tietysti kuohukermaan tehtynä!
Äidin rakkaudella kasvattamien kanojen munat on pieniä mutta herkullisia!

Vie nälän ja huolet, guaranteed!

lauantai 20. helmikuuta 2010

Viikari goes.. saaristo!

Illallisaika, tarjolla:
Tomaattitartar, Punakampela änd Skånenperunat!

Tomaattitartar on kaltattua tomaattia, sipulia ja omenaa, marinoin sen dijon-sinappipohjaisessa kastikkeessa noin päivän, ei ihan niin kauaa, mutta kuitenkin. Tänään tuli vähän liian märkää, eikä pysynyt oikeen muodossaan lasista poistettaessa, mutta oikein kiva silti!!

Skånenperunat on aivan uskomaton ruoka.
Sauté pienittyä perunaa ja sipulia (Salottisipulia) kunnon voissa noin 10 minsaa ja lisää 1 dl kuohukermaa, 1½ dl maitoa ja keittele rauhassa kunnes perunat on kypsiä

Kampela vaaleana kalana on helppo valmistaa uunissa mureaakin mureammaksi namiruoaksi. 180 astetta uunia, kampelafileet isoon uunivuokaan, ja valellaan voisulalla sekä persiljalla, ehkä vähän valkosipulia ja chiliä. Uunita noin 8 minuuttia, eli riittävän vähän, ettei liha kuivu


Jälkkäriksi uunijäätelöä passion-hedelmällä ja sitruunatahnalla.
Makuisaa jälkkäriä ei pienemmällä vaivalla oikeastaan tee.
Sokerikakkupohja, (jota tein ensi kertaa tänään, onnistuin!! ), jonka päälle makua, tänään passionhedelmää ja lemon curdia, Suomeksi kai.. Tahnaa? :D
Tämän päälle pituuksissaan halkaistu jäätelölitra, jonka väliin toinen kerros makua. Koko komeus viimeistellään marenkikuorrutuksella. Litran mötkylän pääällysti hienosti 4 munanvalkuaisella johon lisätään 1½ dl tomusokeria. Nope 4 minuttia kuumassa uunissa. (280?? jotain sinne päin) Pidä huoli että marenki päällystää koko jäätelön, tai se sulaa voimalla!

Kriittinen huomio, matalampi uunivuoka olisi pelastanut tämänpäiväisen, marenki olisi kypsynyt pidemmälle, mutta maukastahan siitä tuli, kovin!