lauantai 24. huhtikuuta 2010

Una serata Italiana

Nonnin. Viikari vauhdissa, 4 Italialaista ruokalajia, joitakin viinejä ja muita herkkuja.
Nopea kuvakollaasityylinen selitys:!

Antipasto: Itsemarinoituja oliiveja ja tuorepuristettua mimosaa.


Prima:


Tuoretta foccaciaa ja vihreää minestronekeittoa, makuaineina parsa, vihreä papu, pinaatti ja kikherne.

Contorni:


Sahramirisottoa jättikatkaravuilla. 

Secondo:


Viljasian sisäfilerulla prosciutto-yrtti-pinjansiementäytteellä, sivussa karamelisoituja juureksia.

Dolce:


Mikan mudcake!

Jep. Sellasta. :D

Aamupala

Tiedättehän te torstaiaamut.

Tänks AP. Näitä lisää. :D

tiistai 20. huhtikuuta 2010

Shrimp Bisque, tai Viikari, soppahirviö!

Perinteisellä linjalla, vaihteeksi ranskalaisperäinen paksu äyriäissoppa. Koskakohan söisin jotain kiinteää?
Bisque tosin on parhaimmillaan aika tosi paksu, lähes kastike. JA hirveän vaikea!

1 lb katkarapuja, pakasteetkin käy, jos on pakko.
Noin 2 salottisipulia
jauhoja
purkki tomaattia
kanalientä
paksua kermaa
sekä voita

Sautee salottia voissa kunnes pehmeää ja lisää ravut,pyörittele kunnes vaaleanpunaisia, (about 5 minuuttia). Poista noin 1/4 ravuista erilleen, ja lisää pannulle jauhoja. Noin 3/4 kuppia, elii.... 1.777 desiä, riippuen kuinka vahvaa keittoa haluat. Lisää tomaatti, ja kanaliemi, määriä en osaa sanoa, silmämääräisesti purkki tomaattia ja, purkki kanalientä ehkä? Sekoita ja lisää kerma.

Sauvasekoita irralliset ravut rouhkeaksi pyreeksi, ei mitään mössöä, mutta vähän rikki, ja lisää soppaan. Lämmitä pienellä lämmöllä kuumaksi, lisää 1.5 desiä sherryä ja tarjoile.

Helppoa JA hyvää!

torstai 15. huhtikuuta 2010

Flunder in Petersilien-Butter und grünem Spargel mit Speck

Auringonpaiste muistutttaa viimekeväisestä herkutteluretkestä Hampuriin ystäväperheeni kanssa, (kiitos Tuomo ja Marjo) ja tuoreesta saksalaisesta parsasta. Ensimmäisenä iltana saavuttuamme Europäischer Hofiin lähdimme suoraa etsimään herkuttelua, sitä vartenhan tänne alunperin tultiinkin!
Olen syönyt parsaa vuosien varrella paljon, mutta ensimmäistä kertaa tuolla retkellä törmäsin parsaan pekoninmurujen kanssa, ja täytyy sanoa, yhdistelmä on vietävän hyvä! Nostalgiassa tein lähes identtisen annoksen kyseisen retken ensimmäiseen. 

Kampelaa persiljassa ja vihreää parsaa pekonilla. Mukana lapin puikulaperunaa vahvassa suolassa.


Ei tässä voi vikaan mennä. Paistoin tapani mukaan kalan yli, ja jokin kastike olisi ollut kiva, ehkä valkoviininen kevyt, kalan paistomehuista, mutta tekemällä oppii. Myös valkoviini juomaksi olisi ollut kiva lisä, mutta mun valkkarikammo on poistanut sellaiset jääkaapista, pitänee parantaa tapoja!
Parsa ja peruna toimivat yhdessä hienosti, varsinkin vihreä parsa. Mauissa on jotain samaa, ne sekoittuvat isoksi ja herkulliseksi. Parmesan luo kivaa särmää jota pekoni makeuttaa, hyvin tasapainoinen kokonaisuus!

Protip: Valkoinen kala = uuni ~200 astetta, nokare voita ja persiljasilppua <5 minuuttia. Se ei mene vikaan ja on maukasta. Riittävän hellä, jotta kalan maku tulee läpi, muttei ylitsenouseva, että muu ruoka peittyy.

Musiikiksi Richard Straussin Don Juan, upea teos!

Om nom nom. Nyt loppuillan ohjelman kimppuun.. Olisiko Tivoli-aika?

keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Kiis



Nyt on kuva, tehtiin tyttöjen kanssa tällainen Alsacienne-variaatio, ihanaa tuoretta vihreää parsaa ja perus lorraine-täytteet! Niiiiin maukasta! En pidä sipulista siellä, mutta muuten piirakka lähenteli täydellisyyttä.

Nyt teetä ja Jaffakeksejä, män, ihana päivä. Tenttikin meni hyvin. Jes!

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Savupaprikakeitto

Mulla onkin nykyään aika paljon "MAAILMAN PARHAITA KEITTO"-ja, koska tämä, Impressionistin ohella, on aivan täydellinen ja TODELLA vaikea!

Ensin "savutetaan" paprikat, kahden hengen annokseen noin 2 paprikaa, eli kaasuliedellä poltetaan liekissä, kunnes kuori mustuu, ja heitetään muovipussiin viileään, jotta kosteus irroittaa kuoret. If [Kaasuliesi] = 0 THEN uuni kuumaakin kuumemmaksi ja paprikat lähelle vastuksia kärvistymään. Samanaikaisesti kuullota salottisipulia ja valkosipulia oliiviöljyssä ja lisää tölkki paseerattua tomaattia, about 2 desilitraa kasvisfondia ja ripaus sokeria, ja chiliä, koska se on hyvää. Keittele kasaan 15-20 minuuttia, lisää paprikat ja desi kermaa, soseuta taikasauvalla ja koristele rucolalla ja paahdetuilla pinjansiemenillä. Juu, se on basilikaa, ei ollut rucolaa kaapissa.

Todella hankala, eikö?

Savupaprika on ihanaa, tällainen siis. Se maistuu, mun suuhuni ainakin, aivan mansikoilta, en tiedä miksi. Juuri suunnittelen muita käyttökohteita, tämänpäiväinen ylijäämä varmaankin joutuu huomenna pastakastikkeen virkaan!

Á bientôt!

Hennin hedonismitiistai


Terrine de Liévre au herbes du provence ja mamman suolakurkkuja. Kuplajuoma. Joskus on katsos pakko hienostella. :)

Quiche..

Ei sillä, etteikö quiche olisi a) helppo ja b) maukas, mutta. Jos niitä valmistaa 9 kappaletta illassa, käy kyllä tävä tylsäksi. Mutta ei siinä, oli kokemus kokata isommalle joukolle, ja palaute oli positiivista!

Pohja on voitaikina, tein tietysti itse, tai, Jenni auttoi kyllä, ei sovi unohtaa. 

85g voita
4½ dl jauhoja
ripaus suolaa, sanotaan, 1/4 teelusikka
ja vettä, riittävästi jotta taikina tulee juuri oikeanlaiseksi :D

Nypi jauhot ja voi rakeiseksi, ja lisää vettä jotta taikinasta tulee yhtenäinen taikinapallo, kelmuta ja laita jääkaappiin lepäilemään. Kaulitse isoksi levyksi ja laita vuokaan, esipaista jos resepti sitä vaatii, ei pakollista, mutta joitakin täytteitä ei pitäisi lämmittää liikaa. Tee tupla-annos, jos aiot tehdä kannellisen piiraan.
Note taikinan esipaistamisesta, "blind bakingistä." Se kun olet saanut pohjan vuokaan, peitä se foliolla, ja täytä folio piirakkapainoilla, tai vaikka kuivilla pavuilla, jotta saat painoa. Ei haluta että se käpristyy tai pullistelee!

Täyte on lähes mitä tahansa, + kermaa/maitoa ja kananmunaa (ja juustoa), joista muodostuu body sisustan aineille. 

Kuten kaikissa "perinneruoissa", myös quichessä on joitakin reseptejä joita kukaan ei halua julkaista, koska puristit ja paikalliset valittavat autenttisuudesta, tai sen puutteesta.. Tässä kuitenkin Quiche Lorraine, the way I like it:

Eli pohja täytetään:
Kunnon pekonilla, murusta tai viipaloi tai jotain, suussa se viimeistään hajoaa!
Lisää pari desiä emmental-tyylistä juustoa, munia ja kermaa.
Paista pekoni ja lisää juuston kanssa pohjaan, vatkaa kerma ja muna, mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. lorauta päälle ja laita uuniin, noin 200 astetta kunnes täyte on kauniin ruskeahkoa. 

Niin simppeliä, niin maukasta! Mukavana variaationa Quiche Alsacienne, johon lisätään edellämainittujen lisäksi sipulia.

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Impressionistin iltakeitto


Tässä on taas ruokia, joka saa mut ihmettelemään, miksi joku ostaa einestä, kun tällä työn ja taidon määrällä voi saada aikaan jotain näin näyttävää ja herkullista!

Todella vaikea porkkanakeitto pohjalle:

1 kg porkkanoita
8 dl vettä
1 tl suolaa
30 g voita
2 dl kermaa
4 keltuaista


Keitetään porkkana, säästä liemi, ja survo sopaksi, ja jatka keitinvedellä "soppamaiseksi" Lisää voi ja kerma. Tässä vaiheessa tee avokadotahna. ->

2 avokadoa
6 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa

Soseuta ainekset taikasauvalla mössöksi. Sitten näytteillepano.
 Vatkaa munankeltuaiset tarjoiluastiassa vaahdoksi ja lisää keitto hiljalleen kokoajan sekoittaen. Taikaiskusta se kuohkeutuu aivan upean pehmeäksi ja herkuksi.

Lautaselle asetetaan alle soppaa, päälle nokare avokadoa ja viimeistellään parilla katkaravulla. Paitsi herkullista, myös näyttävää!

Tarjoile vaikkapa kuohuviinin ja television kanssa!

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Påks!

Olipas Pääsiäinen, yllättäen mamman kanssa tehtiin paria lammasta! Ja paria keittoa. 
Hmm..
Valokuvien puute laskee motivaatiota kirjoittaa erityisesti, sanon vain että oli hyvää. Tein myös tässä viimeviikolla satsin sitä.. Sitä paprikasoppaa.. Joo :D

Illalla vuorossa Impressionistin Iltakeitto, jos saan reseptin. Laitellaan kuvia siitä sitten myöhemmin.

<3 Henni