maanantai 22. maaliskuuta 2010

Kevään ensimmäiset parsat

NOM!!
Parsakausi on virallisesti avattu.

Vihreä parsa on herkkua ja simppeliä, sopii mainiosti pekonin, parmesanin ja hollandaise-kastikkeen kera!
Tässä tarjoilen kuhafilettä, jolle olen vilauttanut voista paistinpannua. Lihan pitää pysyä lähes raakana, jotta se säilyttää kosteutta. Kera perunoita, parsaa sekä hollandaisea.

Hyvä että sain malttini kiinni vielä kun ruokaa oli edes tämän verran!


Hollandaisekastike..
Se on pirun vaikea tehdä. Yleensä turvaudun pussiin, mutta sen käsin vispaaminen on myös hauska testi, koe omille kyvyille so to speak. Se perustana on kananmunan keltuaisen ja voin emulsio, joka maustetaan sitruunalla, suolalla ja valko- tai cayannepippurilla. Vaikeaksi reseptin tekee emulsion, eli rasvahiukkasten sitomisen keltuaiseen...
Koska keltuainen menettää kykynsä sitoa rasvaa jos se keittyy.. Joten hidas vesihaude ja huolellinen vispaaminen ovat avainasemassa. Harjoittelu tekee mestarin, tässä on Danilo Alfaron reseptin ainemäärät:


1 kuppi kirkastettua voita
4 keltuaista
2 rkl sitruunamehua
1 rkl kylmää vettä
+ mausteet

Keltuaiset ja vesi vispataan vaahdohkoksi, ja lämmitetään vesihauteessa. Lämmöllä pitäen vispataan keltuaisia jonkin aikaa, ja lisätään hitaasti sula voi. Hyvin hitaasti, hyvin jatkuvasti sekoittaen! Lopuksi maustetaan maun mukaan sitruunalla, suolalla ja valkopippurilla.

Bon appétit!

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Jambalaya

Jambalaya on wanha kreolinami, hyvin lähellä espanjalaista paellaa.

Tein "2" hengen annoksen Jamie Oliverin reseptin mukaisesti yksinkertaisesti.

Kanaa, ruskistetaan pannulla, maustetaan cayannepippurilla, suolalla ja mustapippurilla. Näiden seuraksi chorizoa, ja veggejä, paprikaa, selleriä, sipulia. Liemeksi kanastockia purkkitomaattia. Also, chiliä, timjamia ja valkosipulia.

Keitellään hiljakseen ja lisätään riisiä, joka keitetään ruokaan sisään. Lopuksi katkarapuja ja persiljaa, ja ruoka massuun.

Juomaksi Chateau de Hirmû-Cola

Isoa ja maukasta

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Handmade pasta

Miksi ihmeessä ostaa kaupasta tuorepastaa?

Pastan tekeminen on paitsi mukavaa, myös mukavaa! Ja todella hauskaa ja rentouttavaa!

Taikina on helpoista helpoin,
4 hengen annokseen 600g jauhoja ja 6 isoa munaa.
Se on siinä, oikeasti! :D
Taikinan vaivaaminen on aika työlästä, koska sen on tarkoitus olla hyvin kuiva ja kova, mutta hieman lihasvoimaa peliin, ja silkkisensileä taikina on kohta valmis. Vähintään puolisen tuntia lepoaikaa ilmatiiviissä kelmussa, ja sitten on haukista hauskimman aika!

Pastataikinan vaivaaminen on jostain syystä mun mielestäni aivan todella todella hauskaa :D
Jos taikina onnistuu, siitä tulee uskomattoman kestävää. Sen kaulitseminen on niin ihkua, kun se kestää vaikka mitä. Öö, Ei tätä nyt voi oikein selittää, hankkikaa pastakone ja antakaa palaa, tajuatte sitten kun käsissä on kolmatta metriä millinohutta taikinaa, joka kestää mitä vain!
Kuvia ei ole, mutta. Uskokaa pois :)

perjantai 12. maaliskuuta 2010

Viikari och Mamma i samma kök!

Illaksi tulee vieraita, ja voimaduuo on vauhdissa!! Isi myös auttaa häärimällä, maininnan arvoinen!

Alkupalaksi Chévreleipiä ja juuressosekeittoa, pääruoaksi jänispataa, ja jälkiruoaksi Karamelisoituja nasheja ja babaleivoksia.

Keitto on purjoa, palsternakkaa ja, ööh, juuresta, eli perunaa. Ja kermaa. Ja kirveliä vähän mauksi.

Jänispata on isin ampumaa jänöstä, jonka mamman kanssa pilkoimme. Ruskistetaan voissa änd pataan meed juurekset, palsternakkaa, lanttua, öö, sipulia, porkkanaa. Valkoviiniä mukaan, ja pari tuntia uunia. Nostetaan lihat ja silataan bunjonki. Freesaa salottisipulia ja valkosipulia, lisää herkkusieniä ja anna muhista. Lisää créme fraiche ja buljonki, keitä vähän kasaan. Blandaa persiljaa ja maista, ja huiskaa soosi lihoille. Tarjoillaan pottuin kanssa.

Tässä on vänistä ja kermaa. Se on hyvää.


Nashiohje on aamuteeveestä.
Mutta niita saa flambeerata niin ne on varmasti namiherkkua, koska flambeeraus > kaikki.
Uppaan fotous kunhan saadaan ruokia pöytään.

Baba on pulla. Se ei noussut ihan niinkuin piti, mutta nashien flambeerausliemessä uitettuna suht maukas mötikkä! Valkoinen on jogurttivaahtoa, kiva terä ylimakeaan ruokaan.