torstai 28. tammikuuta 2010

Flunssaruokaa

Suureksi yllätykseksi olen taas kipeä. En oikein tiedä mistä se johtuu, varmaankin ruokavaliosta, mutta minkäs teet. No, hoitaakseni tätä jokatalvista ja usen toistuvaa vaivaa päätin tehdä simpukkakeittoa jonka ohjeen shanghaijasin jostain naistenlehdestä viime kotivisiitillä, luulen että Annasta, mutta älkää ottako mun sanaani siitä.

1 sipuli
pari valkosipulinkynttä
tomaattipyreetä
chiliä
500g tomaattimurskaa
5 dl vettä
2 dl olutta (oletin vaaleaa ja ostin pullollisen tsekkiläistä Budejovicky Budvaria=
suolaa
sokeria
yrttejä
½tl kanelia
200g simpukoita

Kuullota öljyssä kivasti chiliä ja tomapyreetä, lisää sipulit ja jatka pari minsaa, lisää vesi, olut ja tomaattimurska. Mausta suolalla, sokerilla, kanelilla ja yretillä, kiehauta 10 minuuttia.
Nyt tärkeä pointti:
Lisää valutetut simpukat ja kuumenna. Eli älä keitä, kypsennä, mitälie, laita kiehuvaan soppaan ja ota pois liedeltä, that's it.

Näin flunssan kourissa laitoin ekstrapaljon mamman superhotteja chilejä, tuli väkevää, mutta vie kyllä limat mennessään! :D



Mukana paahdettua leipää ja paljon kipulääkkeitä, jälkiruoaksi makaamaan peiton alle!

perjantai 22. tammikuuta 2010

Keskiyön leipää

Paremminkin aamuyön..


Saatko koskaan valvoessasi myöhään yöllä hurjaa poltetta alkaa leipoa? No mä sain.


Ööh, tein Jamien perusleipätaikinan tapaisen sössön:

30 g hiivaa
6 1/4 dl haaleaa vettä
2 rkl hunajaa
2 1/2 rkl suolaa
8 1/2 dl erikoisvehnäjauhoja
7 dl vehnäjauhoja

Se on nyt nousemassa, sisään ajattelin tehdä mössöntapaisen sisälmysjutun:
Aurinkokuivattua tomaattia
Chorizoa
ja parmesania.

Leivän muotoilen kuin patongin, eli ensiksi pöydänkokoinen levy, johon levitän aineet, rullaan, viillotan ja uuniin!

Lopputulos?!:

TASTYCLES!!!


perjantai 15. tammikuuta 2010

Ihan oikea illallinen!

On vielä kovasti valmistusvaiheessa, mutta jattelin raportoida ensi, kuvittaa myöhemmin!

Tänään on "pitkästä aikaa Rovaniemellä-" juhlat, ja menu sen mukainen:

Éntree: champin jälkeen gratinoituja kampasimpukoita valkoviinisessä kastikkeessa sahramin kera.
Pääruoaksi kanaa viinirypäleisessä kastiketta tuorepastan kanssa. Oli tarkoitus tehdä pasta itse mutta sitten iski cba :D
Jälkkäriksi kaikkien suosikki, Crêpes Suzette jätskillä!

Mutta, kirjoitan tämän oikeasti kunhan valmistus on paremmassa vaiheella, nyt jokin huutaa keittiössä!

Update: Morgon efter.
Nom! Kampasimpukat oli ainakin illallisvieraiden mukaan oikeen maukkaita, itse en täysin sydämin rakastanut, mutta vieraathan on ne kaikkein tärkeimmät eniwei! Sahrami on ihmeellinen mauste, en vielä ole varma onko se hyvää vai ei, kummallista.

Ööh, kanasta tuli herkullista. Ruskistetut kananrinnat uunitettiin 175 asteessa noin tunti valkoviini-kanaliemi-omena-selleri- liemessä, josta keitettiin kasaan taivaallinen kastike. 2.5 desiin paistinlientä .5dl balsamicoa, kunnon nokare voita ja nippu tummia pieniä viinirypäleitä. Super nom!

Suurin onnistuminen oli kyllä perusranskalainen Crêpes Suzette. 4 hengellle tein 8 kappaletta tuhteja lettuja. Suuremmalla pannulla keitetään sokeria, voita, appelsiinin kuorta ja yhden appelsiinin mehu, ja tähän sekamelkaan lisätään lettuja, käännellen joka pinnan makusoosiin ja taitetaan neljään, sain omalle pannulleni näin 4 lettua kerralla flambeerausta varten. Flambeeraushan on siis alkoholijuoman viinaosuuden poispolttamista, jolloin jäljelle jää ainoastaa mahtava maku. .5dl Grand Marnieria ja .5 dl konjakkia pannulle lettujen kera, lämmitä hetki, ja nosta pannu pois liedeltä, kauahs liesituulettimesta, palovaroittimesta, verhoista, whatevöö! Sitten vaan pitkää tulitikkua tai sytytintä lähelle, ja WOOSH! Anna palaa rauhassa loppuun, näin lettujen sokeri karamelisoituu ja Marnierkonjakin maku jää ruokaan. Täy-de-l-list-ä!


Tässä illan onnisutnein otos. Valitettavasti taas ahneus esti kuvien ottamista, ruoka katosi pöydältä salamaakin nopeammin!

OMNOMONMOMNOMONMONMONM

torstai 14. tammikuuta 2010

Paistettu liisi

Jos ruoista voi sanoa, niin paistettu riisi on mun arkkiviholliseni. Siitä tulee aina märkää ja möllöskää, monien monien harjoitusten jälkeenkin. Nyt tuli ihan ok!
Selailin intermawebsiä ja etsin hyvännäköistä reseptia, ja näistä yhdistelin teorian, että riisin pitäis olla vanhaa, ja kylmää, ja öljyttyä. Ennen tätä päivää keitettyä riisiä ei juuri nyt ollut kaapissa, joten.
Pesin riisin, keitin sen, ja pesin uudelleen, ja vein kylmettymään. Tästä seurasi ihana jyvien toisistaan irtoaminen. Lusikallinen öljyä, ja ihan toimivan oloinen hommeli oli käsillä.
Toinen jutska liisiin on kananmuna.. Sitä en ainakaan ole vielä koskaan tajunnut, paistoin sen puoliraa'aksi kokkeliksi, johon shovetaan riisit sekaan. Tän mössön kanssa oli Tattadadaa!! Hunajamarinoitua broileria! Siitä saa hyvää, mutta se vaatii mausteita. Chiliä ja valkosipulia, mauksi myös sherryä. Sherry on ihana viini ruoanvalmistukseen, sopii mainiosti itämaistyylisen ruoan mukaan!

Öö, tämmönen mössö:


Hmm. Rumahan se on, mutta onnistui aikas hyvin! Maku on vähän liian täysin, se on toi perhanan valmismarinadi, kauheeta. Also, tollanen valmiikspilkottu broileri.. Jänteitä ja suolenpätkiä :(
Plussapuolena riisi tuli suht hyväksi! Pitäisi paistaa vielä vähän pidempään, mutta nyt oon jo oikeilla jäljillä! Alkoi maistua jo festariruoalta, siihen mä pyrin, se on nom.

Kiits and thänks, back to a sohva olemaan krapulassa. :D


tiistai 12. tammikuuta 2010

Linssisoppaa!

Pitkästä aikaa kotona tekemässä oikeaa ruokaa, joululoma oli kyllä ihanaa, mutta kiva päästä omien kokkauksien ääreen!

Punaisista linsseistä on todella helppo tehdä maistuva ja täyttävä keitto!
Hiukkasen porkkanaa ja perunaa, tomaattia etc. linssiä ja mausteita sekoitettuna kasvisliemeen, ja maistuva talvipäivien piriste on valmis! Hiukkanen kunnon chiliä auttaa talven selän taittamista entisestään!
5dl kasvislientä noin 2dl linssejä ja vapaavalintaiset ainekset, keitä 25-30 minuuttia ja mussuta!
Also, muista huuhdella linssit, niistä lähtee kitkerää ja pahaa makua hetkinen, joten juokseva vesi = jees.



Juomaksi punaviiniä, tietysti! :D

Bonapötöö ja sillee